To jest archiwalna wersja serwisu nj24.pl Tygodnika Nowiny Jeleniogórskie. Zapraszamy do nowej odsłony: NJ24.PL.

Karnawałowy zawrót kuchni!

Karnawałowy zawrót kuchni!

Elżbieta Bielawska (na zdjęciu), jeleniogórzanka, ze swoich podróży w egzotyczne zakamarki świata przywozi zdjęcia i... ciekawe smaki. To dzięki podróżom polubiła ostre orientalne przyprawy i owoce morza. W Polsce tęskni za ulubioną azjatycką kuchnią. Na co dzień preferuje lekkie dania, ryby, obfitość warzyw. Proponowane przez nią przepisy - sałatki i przekąska ze śledziami - świetnie nadają się na prywatki.

SAŁATKA „INDYJSKA”
Produkty: 1 woreczek ryżu, 2 płaty piersi z kurczaka, 1 puszka kukurydzy, 1 puszka ananasów w kostce, 2 łyżeczki przyprawy curry, vegeta, garść orzechów włoskich, majonez i jogurt do sosu, oliwki zielone i połówki orzechów do przybrania.

Ryż ugotować (jednocześnie na parze - ugotować płaty z kurczaka przyprawione vegetą). Wszystkie składniki sałatki (ryż, kurczaka, ananasy, kukurydzę, orzechy) wymieszać, polać sosem przygotowanym z majonezu, jogurtu, sosu z ananasów i curry. Przybrać połówkami orzechów i oliwkami.

SAŁATKA (przepis zasłyszany u fryzjera tuż przed karnawałowym przyjęciem)
Produkty: 1 płat z kurczaka, 1 brokuł, 1 czerwona papryka, 1 ogórek zielony, majonez i jogurt, sól, pieprz, oliwki do przybrania.

Płat z kurczaka przyprawić vegetą, ugotować z brokułem na parze. Paprykę i ogórka pokroić w kostkę. Różyczki brokuła oddzielić, „ogonki” brokuła pokroić w kostkę. Składniki wymieszać. Przyprawić solą, pieprzem. Polać majonezem wymieszanym z jogurtem. Ozdobić różyczkami brokuła i zielonymi oliwkami.

PRZYSTAWKA ZE ŚLEDZIAMI
Produkty: ciemny razowy chleb (pasuje pumpernikiel), śledzie matjasy, 1 paczka podgrzybków suszonych, 1 cebula, ewentualnie suszone śliwki do przybrania.

Śledzie wymoczyć w wodzie, pokroić w grubą kostkę. Podgrzybki namoczyć w wodzie, obgotować, pokroić w paski, podsmażyć na maśle z cebulą pokrojoną w plastry. Na kwadratach z ciemnego pieczywa układać śledzie, a na nich warstwę grzybków. Można udekorować suszonymi śliwkami pokrojonymi w paski.

Nowiny Jeleniogórskie nr 3/09