października 8, 2010 04:29 po południu

Chata z bali, osikowy dach podlaski, a w środku jak w minimuzeum sztuki ludowej z wydzieloną miniizbą podlaską (bo w tym regionie zakochała się właścicielka gospody dawno temu)... Gospoda „Wedle Bucków” w Jagniątkowie potrafi oczarować klimatem i dbałością o szczegóły. Nie chodzi tylko o drobiazgi - przedmioty porozwieszane na ścianach, poukładane w szafkach, kredensach, na stole, obrusy ręcznie haftowane i koniki bujane (dzieci mogą się nimi bawić, nie tylko oglądać). Także podawane dania - bez wyjątku - zdobią na talerzu owoce i... kwiaty.

września 10, 2010 10:58 po południu

Marek Niedźwiecki z radiowej „Trójki” opisywał placki ziemniaczane z sosem czosnkowym, które tak mu w tym miejscu smakowały. Tutaj stołują się choćby Justyna Kowalczyk, Tomasz Sikora podczas treningów. Czesi przyjeżdżają na żurek, gulaszową i „bramborak”, czyli placek po węgiersku. Sportowcy wybierają lekkostrawne dania z kuchni polskiej.

lipca 30, 2010 03:14 po południu

Na śniadanie wypróbuj jajka po benedyktyńsku, na obiad - sadzone w śmietanie, a na kolację kanapki z pastą jajeczną.

maja 7, 2010 11:01 przed południem

Na dobry początek 2010 roku proponujemy zajrzeć do kultowej restauracji w Karpaczu - „Central Bar 49”. Od dziesięciu lat szefem kuchni jest tutaj Dawid Szarowicz (na zdjęciu). Dzięki takiej stabilności personelu w Central Bar 49 - golonka duszona w piwie i warzywach, rolada z karczku, polędwiczki wieprzowe w sosie z kurek, żurek czy węgierski bogracz (na bazie pomidorów, mięsa, warzyw... z kluseczkami) smakuje tutaj niezmiennie tak samo od lat!

kwietnia 23, 2010 03:25 po południu

W winiarni w Karpaczu o sugestywnej nazwie „Same Dobre Destylaty” można znaleźć inspirację do przygotowania... sylwestrowego przyjęcia. Rozmaitość zimnych i ciepłych przekąsek pobudzi naszą wyobraźnię. Wprawdzie szef kuchni nie zdradzi dziś przepisu na ziołowe marynaty do oliwek i sera fety (to specjalność i „tajemnica zakładu”), ani na nalewki przygotowywane tutaj na bazie... kawy (szlachetnej kawy arabica), kokosu czy cytryny, ale sałatka szefa kuchni spełni nasze oczekiwania na sylwestrową noc.

kwietnia 9, 2010 03:05 po południu

Katarzyna Smułka (na zdjęciu z lewej) i Paulina Żłobińska, uczennice maturalnej klasy technikum żywienia i gospodarstwa domowego ZSLiZ nr 1 w Jeleniej Górze, przygotowały przepis na paszteciki drożdżowe po litewsku. To doskonałe danie główne. Paszteciki świetnie nadają się również jako dodatek choćby do barszczu. Pasują do nich rozmaite farsze: z kapusty, grzybów, cebuli.

kwietnia 2, 2010 04:51 po południu

Żurek babci Heli - gotowany przez mamę, Wiesławę Owsianą - przyniosła z okazji Europejskiego Dnia Gotowania i Jedzenia w jeleniogórskim Zespole Szkół Licealnych i Usługowych... polonistka, Marzena Owsiana-Czepiel.

marca 12, 2010 04:51 po południu

Adrianna Spólnik (na zdjęciu z lewej) i Aleksandra Szydłowska są uczennicami czwartej klasy technikum żywienia i gospodarstwa domowego w Zespole Szkół Licealnych i Zawodowych nr 1 w Jeleniej Górze.

lutego 26, 2010 04:41 po południu

W restauracji jeleniogórskiego Hotelu Mercury zadomowiły się smaki rodem z... Cejlonu. Zwykle wyspa ta kojarzy nam się z herbatą. I słusznie. Sri Lanka (czyli „olśniewający kraj” - nowa nazwa Cejlonu funkcjonuje od 1972 roku) rocznie produkuje 250-300 tysięcy ton herbaty, z tego 94 proc. metodą tradycyjną! Zresztą, któż nie słyszał o herbacie Dilmah?

lutego 19, 2010 11:57 przed południem

Obiegowej opinii, że Polacy wybierają golonkę i schabowego, zaprzeczają goście odwiedzający restaurację „Jędrek” w Kowarach.

lutego 12, 2010 06:01 po południu

Rafała Szafira (na zdjęciu) - gospodarza Stajni Gostar w Jeleniej Górze - Goduszynie - fascynacja końmi i zdobywanie zawodowych szlifów zawiodły za ocean. Od wielu lat regularnie podróżuje do Stanów Zjednoczonych na tamtejsze rancza. Swego czasu podczas rocznego pobytu w Ameryce, pół roku spędził w gospodarstwie weterynaryjnym specjalizującym się w opiece nad końmi westernowymi i tam właśnie zakochał się w prawdziwych stekach z wołowiny.

stycznia 29, 2010 03:36 po południu

- Kuchnia białoruska, bliny, kołduny i niezrównana babka ziemniaczana to smaki mojego dzieciństwa – wspomina Helena Kasperczyk (na zdjęciu), Dyrektor ZSLiZ nr 1 w Jeleniej Górze, gdzie kształcą się uczniowie między innymi w technikum żywienia i gospodarstwa domowego – Zostałam wychowana na ziemniakach, mama eksperymentowała na wzór potraw spod Grodna.

stycznia 22, 2010 05:03 po południu

Od kilku tygodni w samym sercu Jeleniej Góry - na placu Ratuszowym - działa nowa restauracja - pub. Nieprzypadkowo właściciele nazwali ją „Metafora”:

stycznia 15, 2010 04:19 po południu

Krystyna Czajkowska z Łomnicy (na zdjęciu), mama naszego redakcyjnego kolegi, jest specjalistką od wszelkiego rodzaju ciast. Choć z zawodu jest kucharką, nigdy nie pracowała w tym zawodzie. Może dlatego nadal lubi gotować i piec ciasta. Domownicy uwielbiają jej ruskie pierogi popijane czerwonym barszczem albo kaczkę nadziewaną podrobami.