Błyskawiczne sałatki i ciasto!

Błyskawiczne sałatki i ciasto!

Urszula Tuszyńska-Kaczoch (na zdjęciu) pracuje w Jeleniogórskim Centrum Kultury. Na co dzień zajmuje się promocją firmy i szkoleniem komputerowym seniorów z Jeleniej Góry i okolic. Czytelnikom „Nowin Jeleniogórskich” zdradza dziś przepisy na błyskawiczne sałatki i ciasto. W sam raz na karnawałowe przyjęcia dla wyczekiwanych i... niespodziewanych gości. Proste przepisy, potrawy szybkie w przygotowaniu, a w smaku wyśmienite!

SAŁATKA z KALAFIORA (danie - hit pewnego uroczego przyjęcia „singapursko-kolędowego” u Koryny Wnuk w Karpnikach):
Produkty: 1 kalafior, pół słoika majonezu, 4 ząbki czosnku, koperek, 2 łyżki śmietany, sól, pieprz.

Kalafior ugotować, podzielić na nieduże różyczki. Majonez połączyć ze śmietaną, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, koperek, doprawić do smaku. Sosem zalać kalafior.

SAŁATKA z WĘDZONYM KURCZAKIEM:
Produkty: puszka kukurydzy, po strąku czerwonej i zielonej papryki, 40 dag wędzonego kurczaka, 2 ząbki czosnku, pół słoika majonezu, sos sojowy, pieprz.

Przygotowanie: papryki drobno pokroić, kukurydzę odsączyć. Z wędzonego kurczaka usunąć kostki, mięso pokroić. W salaterce wymieszać paprykę, kukurydzę i wędzonego kurczaka. Lekko oprószyć pieprzem, dodać łyżkę sosu sojowego, wymieszać. Czosnek wycisnąć przez praskę, wymieszać z majonezem. Sałatkę zalać sosem.

CIASTO PIASKOWE
Składniki: 5 jaj, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki tortowej, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 1 margaryna, 3 łyżki kakao, 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia.

Przygotowanie: rozpuścić margarynę, ubić białka z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka, proszek, mąkę oraz przestudzoną margarynę. 2/3 ciasta wlać do keksówki, do reszty dodać kakao i wymieszać. Na jasną część wlać ciemniejszą. Piec 45 min w temperaturze 180 stopni. Wystudzone posypać cukrem pudrem.

Nowiny Jeleniogórskie nr 2/09

Komentarze (1)

Napisz komentarz

WERYFIKACJA
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.