
Kalafior ugotować, podzielić na nieduże różyczki. Majonez połączyć ze śmietaną, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, koperek, doprawić do smaku. Sosem zalać kalafior.
SAŁATKA z WĘDZONYM KURCZAKIEM:
Produkty: puszka kukurydzy, po strąku czerwonej i zielonej papryki, 40 dag wędzonego kurczaka, 2 ząbki czosnku, pół słoika majonezu, sos sojowy, pieprz.
Przygotowanie: papryki drobno pokroić, kukurydzę odsączyć. Z wędzonego kurczaka usunąć kostki, mięso pokroić. W salaterce wymieszać paprykę, kukurydzę i wędzonego kurczaka. Lekko oprószyć pieprzem, dodać łyżkę sosu sojowego, wymieszać. Czosnek wycisnąć przez praskę, wymieszać z majonezem. Sałatkę zalać sosem.
CIASTO PIASKOWE
Składniki: 5 jaj, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki tortowej, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 1 margaryna, 3 łyżki kakao, 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia.
Przygotowanie: rozpuścić margarynę, ubić białka z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka, proszek, mąkę oraz przestudzoną margarynę. 2/3 ciasta wlać do keksówki, do reszty dodać kakao i wymieszać. Na jasną część wlać ciemniejszą. Piec 45 min w temperaturze 180 stopni. Wystudzone posypać cukrem pudrem.
Nowiny Jeleniogórskie nr 2/09
Komentarze (1)
Napisz komentarz