To jest archiwalna wersja serwisu nj24.pl Tygodnika Nowiny Jeleniogórskie. Zapraszamy do nowej odsłony: NJ24.PL.

Jabłka w karmelu - hitem Świeradowa

Jabłka w karmelu - hitem Świeradowa

Marzena Wesołowska (na zdjęciu) na co dzień gotuje w Hotelu „Narcyz” w Świeradowie Zdroju. Podczas I Dolnośląskich Zmagań Kulinarnych oczarowała jury krewetkami w maśle czosnkowym, camembertem w migdałach smażonym na złoto, a podanym na zielonych szparagach z sosem holenderskim, polędwicą wieprzową serwowaną na smażonej cebulce z sosem musztardowym.

Hitem natomiast okazał się prosty deser, szybki do zrobienia, wyśmienity na majowe niedzielne popołudnie:

JABŁKO SMAŻONE z lodami w karmelowym oceanie (przepis dla 5 osób)
Produkty: 5 jabłek, 1/4 kostki masła, 5 łyżek cukru, 1 cukier waniliowy, 1 łyżeczka cynamonu, pół szklanki białego wina (może być półsłodkie lub wytrawne), lody waniliowe w ilości dowolnej.

Przygotowanie: Przygotować karmel z masła, cukru, cukru waniliowego i cynamonu. Obrać jabłka, wydrążyć środki, pokroić w grube plastry. Tak przygotowane jabłka podsmażać w karmelu 2-3 minuty z obu stron. Kolejną minutę dusić jabłka podlewając winem. Deser podajemy z lodami waniliowymi (jabłka polewamy syropem karmelowym).

Nowiny Jeleniogórskie nr 20/09