To jest archiwalna wersja serwisu nj24.pl Tygodnika Nowiny Jeleniogórskie. Zapraszamy do nowej odsłony: NJ24.PL.

Kulinarna uczta w Gościszowie

Kulinarna uczta w Gościszowie

Na weekend 5-6 lipca koniecznie trzeba zaplanować odwiedziny w gminie Nowogrodziec. W tych dniach, w Parku Dworskim w Gościszowie jedna z najbardziej oryginalnych imprez na Dolnym Śląsku - Kulinarna Pečenica.

Pieczenica, to święto pieczonego prosiaka, w Gościszowie obchodzone jest od 10 lat. To dlatego, że Gościszów jest miejscowością zamieszkałą prawie w całości przez reemigrantów z Jugosławii. To potomkowie Polaków, którzy za chlebem wyjechali z Galicji do Bośni. Po drugiej wojnie światowej powrócili do kraju i osiedlili się na Dolnym Śląsku. Przywieźli ze sobą i pielęgnują do dziś tradycje i obrzędy, które są połączeniem zwyczajów wywodzących się jeszcze z Galicji, z tradycjami przejętymi podczas życia w Bośni. Jednym z przejawów tej tradycji jest właśnie Pieczenica, czyli pieczony prosiak. Potrawa ta była przygotowywana tylko na specjalne okazje, głównie na ważne uroczystości rodzinne.


Tegoroczne święto zapowiada się bardzo atrakcyjnie. Przez całą sobotę i niedzielę nie zabraknie konkursów, koncertów i prezentacji. W sobotę to przede wszystkim koncerty zespołów ludowych, czerpiących inspirację z tradycji bałkańskiej, ale także konkurs na Pasibrzucha (godz. 18:00), konkurs naśladowania świńskich głosów (godz. 18:50) i zabawa z zespołem Music Paradise. W niedzielę kolejne konkursy i koncerty, co najważniejsze jednak o godz. 18:00 zacznie się konkurs na najsmaczniejszą pecenicę i można być pewnym, że tak wybornego pieczonego prosiaka jak z konkursowych zmagań, nie spróbujemy nawet na Bałkanach. Oczywiście będzie możliwość skosztowania…