Kulinarne święto Francji pod Śnieżką

Kulinarne święto Francji pod Śnieżką

Gout de France – to kulinarne święto francuskich smaków. Dziś, 21 marca, w 57 krajach na całym świecie mistrzowie kulinarni promują kuchnię francuską. W akcji promocyjnej bierze udział ponad pięć tysięcy szefów kuchni. W tym roku w ramach Gout de France prezentowana jest Prowansja. Smaki Francji pod Śnieżką tylko dziś – w pierwszym dniu wiosny - można poznać w restauracji Camp66 w Ściegnach.

- Gout de France to niesamowite wydarzenie, organizowane przy współpracy z ambasadorami Francji w każdym kraju. Szkoda, że to tylko jeden dzień w roku. Każdy szef kuchni wybiera dowolny zestaw menu, który poleca swoim gościom – tłumaczy Michel Labarre, Mistrz Kuchni Francuskiej. Na ten szczególny dzień przygotował krewetki na biszkopcie z sosem curry, ślimaki na cieście francuskim, polędwicę wieprzową w sosie Dijon oraz gratte (rodzaj zapiekanki na bazie ziemniaków). Nie zabraknie deski serów, a na deser musu czekoladowego.

Gout de France zorganizowano w Polsce po raz siódmy. Francuskie dania promuje dziś w Polsce ponad 700 restauratorów.  

Komentarze (3)

Szkoda ,ze takie informacje pojawiają się po fakcie , a nie przed imprezą.

We francji na pomarańczy goła małpa sobie tańczy... Stop ustawie 447

We francji na pomarańczy goła małpa sobie tańczy... Stop ustawie 447

Napisz komentarz

WERYFIKACJA
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.