To jest archiwalna wersja serwisu nj24.pl Tygodnika Nowiny Jeleniogórskie. Zapraszamy do nowej odsłony: NJ24.PL.

Nadchodzi... pomidorowa pora

Nadchodzi... pomidorowa pora

Mariola Długosz (na zdjęciu) z Hotelu Świeradów w Świeradowie Zdroju proponuje wykorzystać w tym roku „pomidorową porę”. Danie wymyśliła razem z koleżanką Joanną na konkurs kulinarny. Wyglądało owszem, owszem... Jak smakuje? - przekonajcie się sami. Przystawka jest prosta w przygotowaniu, doskonała na letnie przyjęcie w ogrodzie.

FASZEROWANE POMIDORY (dla 4 osób)

Produkty: 4 duże dojrzałe pomidory, 100g sardynek lub tuńczyka (z puszki), 50g czarnych oliwek, 30g kaparów, 2 cebulki, 2-4 ząbki czosnku, 3-4 łyżki oliwy z oliwek, 4 łyżki bułki tartej, szczypta soli i pieprzu, ocet winny (odrobina) lub sok z pół cytryny, sos sojowo-grzybowy (do smaku), ewentualnie odrobina białego wina, 4 łyżki startego parmezanu do posypania, natka pietruszki do ozdoby.

Przygotowanie: Odciąć z góry kapelusze pomidorów. Wydrążyć miąższ i smażyć na oliwie około 4 minut razem z pokrojonymi oliwkami, cebulkami, kaparami. Dodać tuńczyka, czosnek, a następnie pozostałe przyprawy i na koniec bułkę tartą (podsmażyć - sos musi odparować). Farsz nakładać do pomidorów. Posypać paremezanem (ser sam się roztopi). Przybrać natką pietruszki. Przykryć pomidory kapeluszami.

Nowiny Jeleniogórskie nr 22/09.