Piwo poleje się w listopadzie

Piwo poleje się w listopadzie

Wszystko wskazuje na to, że w listopadzie będzie można napić się piwa z reaktywowanego browaru we Lwówku Śląskim. Szlachetny, złoty napój gotowy ma być do spożycia za około dwa miesiące. Tyle czasu potrzeba na przeprowadzenie pełnego procesu technologicznego produkcji piwa wytwarzanego tradycyjną metodą.

- Sami z niecierpliwością czekamy na pierwszą warkę i degustację. Początkowo mocno podkręcaliśmy tempo przygotowań do wznowienia produkcji, ponieważ chcieliśmy zdążyć wypuścić na rynek lwóweckie piwo jeszcze przed tym sezonem. Podczas prac remontowych trafiliśmy jednak na techniczne bariery, jakich nie można było przeskoczyć w przyśpieszonym tempie. Ostatecznie odpuściliśmy wyścig z czasem, ponieważ modernizujemy zakład w bardzo szerokim zakresie i nie chcemy dopuścić przy tym do żadnych prowizorek. Wszystko od razu zrobione ma być jak powinno, by móc funkcjonować później długie lata. W ciągu najbliższych 2-3 tygodni powinniśmy już zacząć warzenie piwa. Na koniec listopada planujemy uroczyste otwarcie browaru - mówi Marek Jakubiak, właściciel także Browaru Ciechan, który zainwestował we wznowienie produkcji w najstarszym browarze w Polsce.

Cały artykuł w najnowszych "Nowinach Jeleniogórskich" nr 39/09.
 

Komentarze (7)

Miłośnicy tego wspaniałego napoju doczekali się reaktywacji browaru.Znowu będzie pyszne piwo!

A kiedy otwarte zostanie Muzeum Browarnictwa ?

..przybędzie pijanych lwóweckich *męzczyzn ! ~SMUTNE .. :(

Tylko gdzie będzie można kupić to cudo?
Mam nadzieję, że nie wyłącznie w sklepiku przy fabryczce?

Napisz komentarz

WERYFIKACJA
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.