To jest archiwalna wersja serwisu nj24.pl Tygodnika Nowiny Jeleniogórskie. Zapraszamy do nowej odsłony: NJ24.PL.

Smaki kresowe w „Handlówce”

Smaki kresowe w „Handlówce”

Osiem zespołów ze szkół w Bolkowie, Kamiennej Górze, Lubaniu, Legnicy i Jeleniej Górze rywalizowało w piątej edycji konkursu „Smaki kresowe w tradycji kuchni polskiej”. Przybliża on kulturę, tradycję, zwyczaje, obyczaje i smaki Lwowa i kresów południowo – wschodnich. Gospodarzem piatkowego konkursu (22 marca), była popularna w mieście i regionie „Handlówka”, czyli jeleniogórski Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych nr 2. Jury pochwaliło uczniów z techników, zasadniczych szkół zawodowych i branżowych szkół I stopnia za kreatywność, zaangażowanie i wyjątkowe smaki przygotowanych w ciągu dwóch godzin słodkich pyszności.

CO roku zmienia się temat konkursu. Aktualny to „Coś na słodko”. Cukiernicze specjały oceniało jury w składzie: kierownik szkolenia praktycznego w ZSLiZ nr 2, Renata Rachwał (przewodnicząca), szef kuchni w Pałacu Brunów Mateusz Szpytma, reprezentantka kresowiaków Czesława Bieniek i szef kuchni Jelenia Struga Medical SPA Paweł Kucharski. W konkursowej ofercie uczniów były m. in. Sernik Wileński, Lwowska rozkosz, Kresowa babka gryczana z orzechami, Domek Baby Jagi – sałatka z kwaśnego mleka i kresowa babka z kremem maślano – deserowym. Z uwagi na bardzo wysoki i wyrównany poziom konkursowych dzieł wszystkie uczniowskie zespołu otrzymały takie same nagrody.

Słodkie pyszności degustowali członkowie Jeleniogórskiego Oddziału Towarzystwa Miłośników Lwowa i Kresów Południowo – Wschodnich oraz zaproszeni goście. Kresowianki, Czesia Bieniek, Ela Sierka – Dach, Stasia Milczarek, Anna Zawada, Alicja Łabenda i Majka Stacewicz - Wojdyło, same przygotowały takie specjały jak paszteciki lwowskie, studzinina, boczek na mleku, pierogi z kaszy gryczanej, galaretka z drobiu i gołąbki z kaszy gryczanej, z mięsem.

Podczas uroczystości podsumowania konkursu w auli ZSLiZ nr 2 wystąpił zespół wokalny „Agat” z Osiedlowego Domu Kultury na Zabobrzu, którego kierownikiem jest Elżbieta Markowska. W końcu września 2019 roku „Agat” zaprezentuje się na międzynarodowym festiwalu we Lwowie, gdzie został zaproszony. Uczniowie, opiekunowie i kresowiacy obejrzeli też poplenerową wystawę znakomitych prac uczniów Liceum Plastycznego w cieplickim Zespole Szkół Rzemiosł Artystycznych pt. „Ocalić od zapomnienia – Obrona Lwowa”. 

Smaki kresowe 2019 STOB (1).JPG
Smaki kresowe 2019 STOB (2).JPG
Smaki kresowe 2019 STOB (3).JPG
Smaki kresowe 2019 STOB (4).JPG
Smaki kresowe 2019 STOB (5).JPG
Smaki kresowe 2019 STOB (6).JPG
Smaki kresowe 2019 STOB (7).JPG
Smaki kresowe 2019 STOB (8).JPG
Smaki kresowe 2019 STOB (9).JPG
Smaki kresowe 2019 STOB (10).JPG
Smaki kresowe 2019 STOB (11).JPG
Smaki kresowe 2019 STOB (12).JPG
Smaki kresowe 2019 STOB (13).JPG
Smaki kresowe 2019 STOB (14).JPG
Smaki kresowe 2019 STOB (15).JPG
Smaki kresowe 2019 STOB (16).JPG
Smaki kresowe 2019 STOB (17).JPG
Smaki kresowe 2019 STOB (18).JPG
Smaki kresowe 2019 STOB (19).JPG
Smaki kresowe 2019 STOB (20).JPG
Smaki kresowe 2019 STOB (21).JPG
Smaki kresowe 2019 STOB (22).JPG
Smaki kresowe 2019 STOB (23).JPG
Smaki kresowe 2019 STOB (24).JPG
Smaki kresowe 2019 STOB (25).JPG
Smaki kresowe 2019 STOB (26).JPG
Smaki kresowe 2019 STOB (27).JPG
Smaki kresowe 2019 STOB (28).JPG
Smaki kresowe 2019 STOB (29).JPG
Smaki kresowe 2019 STOB (30).JPG
Smaki kresowe 2019 STOB (31).JPG
Smaki kresowe 2019 STOB (32).JPG
Smaki kresowe 2019 STOB (33).JPG
Smaki kresowe 2019 STOB (34).JPG
Smaki kresowe 2019 STOB (35).JPG
Smaki kresowe 2019 STOB (36).JPG
Smaki kresowe 2019 STOB (37).JPG
Smaki kresowe 2019 STOB (38).JPG
Smaki kresowe 2019 STOB (39).JPG
Smaki kresowe 2019 STOB (40).JPG
Smaki kresowe 2019 STOB (41).JPG
Smaki kresowe 2019 STOB (42).JPG
Smaki kresowe 2019 STOB (43).JPG
Smaki kresowe 2019 STOB (44).JPG

Komentarze (1)

kochajmy sie a nie nienwidzmy, to tak fajnie jak sie dogadujemy a potem mozemy sie oBzerac cudenkAMI