To jest archiwalna wersja serwisu nj24.pl Tygodnika Nowiny Jeleniogórskie. Zapraszamy do nowej odsłony: NJ24.PL.

Kulinarne święto Francji pod Śnieżką

Kulinarne święto Francji pod Śnieżką

Gout de France – to kulinarne święto francuskich smaków. Dziś, 21 marca, w 57 krajach na całym świecie mistrzowie kulinarni promują kuchnię francuską. W akcji promocyjnej bierze udział ponad pięć tysięcy szefów kuchni. W tym roku w ramach Gout de France prezentowana jest Prowansja. Smaki Francji pod Śnieżką tylko dziś – w pierwszym dniu wiosny - można poznać w restauracji Camp66 w Ściegnach.

- Gout de France to niesamowite wydarzenie, organizowane przy współpracy z ambasadorami Francji w każdym kraju. Szkoda, że to tylko jeden dzień w roku. Każdy szef kuchni wybiera dowolny zestaw menu, który poleca swoim gościom – tłumaczy Michel Labarre, Mistrz Kuchni Francuskiej. Na ten szczególny dzień przygotował krewetki na biszkopcie z sosem curry, ślimaki na cieście francuskim, polędwicę wieprzową w sosie Dijon oraz gratte (rodzaj zapiekanki na bazie ziemniaków). Nie zabraknie deski serów, a na deser musu czekoladowego.

Gout de France zorganizowano w Polsce po raz siódmy. Francuskie dania promuje dziś w Polsce ponad 700 restauratorów.  

Komentarze (3)

Szkoda ,ze takie informacje pojawiają się po fakcie , a nie przed imprezą.

We francji na pomarańczy goła małpa sobie tańczy... Stop ustawie 447

We francji na pomarańczy goła małpa sobie tańczy... Stop ustawie 447