To jest archiwalna wersja serwisu nj24.pl Tygodnika Nowiny Jeleniogórskie. Zapraszamy do nowej odsłony: NJ24.PL.

Kaszubska polewka

Kaszubska polewka

Kaszuby to śledzie i krelki (ziemniaki gotowane w mundurkach), to placki ziemniaczane i drożdżówka. Nie mówiąc o pysznych zapiekanych ziemniaczkach (ugotowanych, ugniecionych, zmieszanych z przysmażoną cebulą i boczkiem wędzonym, zapiekanych jeszcze na patelni, podawanych z maślanką).

Bez tych specjałów Bernadeta Puzdrowska (na zdjęciu) nie wyobraża sobie codziennego menu. Na większe uroczystości ma bardziej wyszukane przepisy: choćby osiemnastowieczną recepturę na kiełbaski z... karpia. Popisową potrawą Bernadety Puzdrowskiej jest polewka rybna. Właśnie tą potrawą kusiła podniebienia mieszkańców ziemi gryfowskiej.

POLEWKA RYBNA Z PSTRĄGA (przepis na 6 osób)
Produkty: 1 pstrąg, 2 jajka, 1/3 masła, pół małego pojemnika 12-proc. śmietany, koperek.

Przygotowanie: Surowego pstrąga (obranego ze skóry, bez ości) zemleć. Masło utrzeć, dodając następnie na przemian - stale ucierając - po 1 łyżce mielonego pstrąga i surowe żółtko. Doprawić solą i pieprzem, dodać ubitą pianę z 2 jaj. Formować małe kuleczki, obtaczać w bułce tartej, smażyć na patelni z rozgrzanym olejem i masłem na złoty kolor. Kulki wrzucić do garnka, dolać 1 - 2 l wody, całą cebulę, liść laurowy, ziele angielskie. Gotować 15 - 20 minut. Doprawić polewkę solą i pieprzem. Dodać śmietanę, 1 żółtko, cytrynę do smaku, zagęścić 2 łyżkami mąki.

Nowiny Jeleniogórskie nr 28/2008 z 8 VII 2008r.