To jest archiwalna wersja serwisu nj24.pl Tygodnika Nowiny Jeleniogórskie. Zapraszamy do nowej odsłony: NJ24.PL.

„Izerskie Fantazje” smakiem Świeradowa

„Izerskie Fantazje” smakiem Świeradowa

W Świeradowie Zdroju rozegrano w minioną sobotę profesjonalne zawody kulinarne, częstowano publiczność dziesięciometrową kiełbasą pod pierzynką z warzyw, gulaszem izerskim gotowanym w kilkunastolitrowym kotle. Można było obserwować, jak w godzinę (tyle czasu miały ekipy kucharzy na przyrządzenie dania mięsnego, rybnego, wegetariańskiego i deseru) powstają wykwintne potrawy i zapoznać się z ofertą gastronomiczną regionu.

I Dolnośląskie Zmagania Kulinarne „Izerskie Fantazje” wymyślił i zorganizował przy współpracy z miastem – Damian Chrzanowski, szef kuchni Hotelu Świeradów. Przed rokiem przyjechał z Poznania i...

-Marzy mi się, żeby tutejsza gastronomia wyszła z okopów do ludzi, zrezygnowała ze schematu dla niemieckiego turysty czyli schaboszczaka i golonki - powiedział autor imprezy, zawiedziony frekwencją na zawodach profesjonalnych ekip – Zgłosiły się tylko cztery ekipy, choć zapraszałem hotele w Świeradowie, Szklarskiej Porębie, Jeleniej Górze... Za rok, choćbym miał ściągnąć kucharzy z Goerlitz, impreza rozrośnie się.

Najciekawszą propozycję kulinarną w ciągu godziny przygotowali kucharze z hotelu „Narcyz” w Świeradowie, pozostawiając w tyle ekipy ze świeradowskiego hotelu „Świeradów” (II miejsce), Motelu „Łużyce” w Lubaniu i świeradowską „Świerkową Chatę”.

ZOBACZ ZDJĘCIA

Komentarze (3)

Świeradów znakomicie nadaje się na taka imprezę. Wszystkich degustujących należy obowiązkowo skierować po Zmaganiach na dłuuuuuugą wycieczkę w Izery.

Świeradów świetnie nadaje się na organizowanie takich Zmagań. Ale degustujacych powinno się po kulinarnych atrakcjach sprowokować do daleeeekiej górkiej wycieczki.

smaka mi naronbiliscie ide se krome posmaruje