To jest archiwalna wersja serwisu nj24.pl Tygodnika Nowiny Jeleniogórskie. Zapraszamy do nowej odsłony: NJ24.PL.

Mięso z dioksynami w Bolesławcu?

Mięso z dioksynami w Bolesławcu?

Do Bolesławca mogła trafić niewielka ilość mięsa z Irlandii. Nie wykluczone, że było ono zatrute dioksynami, choć nie ma na to w tej chwili żadnych dowodów. Jak się nieoficjalnie dowiedzieliśmy, sprowadził je jeden z pośredników spoza miasta. Mięso, prawdopodobnie mrożony boczek, zostało już wycofane ze sprzedaży i jest obecnie badane.

Powiatowe służby weterynaryjne nie udzielają na ten temat więcej informacji.

Kupowanie mięsa w bolesławieckich sklepach jest całkowicie bezpieczne. Jak sie okazuje także zatucie się skażonym mięsem nie jest takie proste. Należałoby je spożyć w dużych ilościach lub jeść przez bardzo długi okres.