To jest archiwalna wersja serwisu nj24.pl Tygodnika Nowiny Jeleniogórskie. Zapraszamy do nowej odsłony: NJ24.PL.

Zdrowe śniadanie w oczach uczniów

Zdrowe śniadanie w oczach uczniów

Były jaja po benedyktyńsku, własnoręcznie wypiekany chleb, muesli według uznania i wiele, wiele innych śniadaniowych zestawów. Wszystko to można było dziś zobaczyć i skosztować podczas trwającego w okazji Europejskiego Dnia Zdrowego Gotowania i Jedzenia konkursu zorganizowanego w ZSzLiU w naszym mieście. Pierwsze miejsce zajęli uczniowie właśnie tej szkoły.

Ideą konkursu, w której udział brało kilka szkół z naszego regionu, było propagowanie zdrowego stylu odżywiania na przykładzie serwowanego śniadania.

- Chcieliśmy w ten sposób udowodnić, że wcale nie musimy zjadać sniadania w pośpiechu, że może być ono zdrowe, kolorowe, apetycznie i pomysłowo podane – wyjaśnia Jolanta Mozolewska-Zwatrzko, członek jury i nauczycielka Zespołu Szkół Licealnych i Usługowych w Jeleniej Górze.

Zwycięzcą okazała się grupa siedmiorga uczniów tej szkoły, którzy do prezentacji przygotowywali się prze cztery ostatnie dni.

- Najwięcej czasu zajął nam wybór potraw, a więc stworzenie menu, a następnie wypieki. Aby wygrać uzyskaliśmy tzw. immunitet, a więc całkowitą wolność przy wyborze potraw. Na szczególną uwagę zasługuje chleb własnej roboty, naleśniki, które służą za miseczki, jaja po benedyktyńsku na ciemnym chlebie z łososiem, jak również świeżo wyciskane soki oraz naleśniki ze szpinakiem. Do tego wszystkiego każde z dań jest zdrowe i zawiera najbardziej odżywcze składniki – zachwala swoje stoisko Mateusz Juszczyszyn, członek zwycięskiej grupy.

W jury zasiadła nie tylko Danuta Myłek z Sanepidu, inicjatorka konkursu, ale także Ewa Kasińska, naczelnik Wydziału Zdrowia i Polityki Społecznej oraz sześciu szefów kuchni z kilku najlepszych restauracji w mieście.

- Moim zdaniem na brawa zasługuje sama inicjatywa konkursu. Przynaję, że poziom jest również bardzo wysoki. Wprawdzie zdarzają się uczniom jeszcze małe wpadki związane z kulturą serwowania potraw, ale liczą się pomysły, jak na przykład promocja mleka odtłuszczonego lub sojowego na śniadanie przyznaje – Piotr Motała, obecnie kucharz w jednej z pałacowych resturacji i absolwent ZszLiU.

Nagrodzeni uczniowie nie kryli swojego zadowolenia. Za swój wysiłek i pomysłowość otrzymali sprzęt AGD oraz dyplomy. Ich wręczanie uświetnił występ grupy trzech hiphopowców, którzy w sposób niezwykle widowiskowy zaprezentowali taniec break dance.

ZOBACZ ZDJĘCIA

Komentarze (4)

warto wspomnieć ze na imprezę przybył pan prezydent Marek Obrębalski!

Mam nadzieję, że nie sam. ;)

...*spok ! ~Dziewczyzny .. jedzą małe porcje ! ~Wiadomo ..dieta ! :dry:

No nie wiem. U mnie w pracy wsuwają kilogramy krówek. :s